Teijan majoitus ja maastotalli

Esittely

Teijan majoitus ja maastotalli, tutummin Teijan Talli, on vuonna 2000 aloittanut, Roukalahdella Pohjois-Karjalassa sijaitseva maastopainotteinen ratsastustalli. Tarjoamme ympärivuotisesti pääasiassa maastoratsastusta sekä satunnaisemmin myös kenttätunteja. Toimintaamme kuuluvat myös lännenratsastuksen alkeistunnit sekä luonnollisen hevostaidon opetus. Westernhenkisen tallimme rento ja ystävällinen ilmapiiri takaa jokaiselle tulijalle viihtyisän ja kiireettömän tavan nauttia ratsastuksesta ja yhdessäolosta hevosten kanssa.

Tallin toiminta on maastopainotteista ja näin ollen myös hevoset ovat ensisijaisesti koulutettu maastoratsastuskäyttöön. Meiltä ei löydä korkeasti koulutettuja puoliverisiä, vaan lauman varmajalkaisia ja rauhallisia kylmäverirotuisia hevosia, jotka soveltuvat erinomaisesti liikkumaan suomalaisissa olosuhteissa. Tallilla asuu tällä hetkellä kahdeksan hevosesta, joista suurin osa edustaa rodultaan suomenhevosta. Asiakaskäytössä olevat hevosemme ovat peruskoulutettuja ja luonteeltaan tottelevaisia ja helppoja käsitellä. Ne kunnioittavat ihmistä sekä tekevät mielellään yhteistyötä ratsastajan kanssa. Tallimme hevosystävälliset arvot ja lajinmukaisen käytöksen huomioonottaminen näkyy arjessamme vahvasti. Kaikki hevosemme ovat tärkeitä ja rakastettuja harrastuskumppaneita, terveitä ja hyvin hoidettuja.


Idyllisessä maalaismaisemassa sijaitsee avara ja valoisa talli, jonka yhteydestä löytyvät myös tilava, lämmin satulahuone, toimistotilat sekä sisä-wc. Tallitilat ja niiden yleisilme pidetään päivittäin siistissä järjestyksessä. Taukotilana asiakkaille on käytössä pihapiiristä löytyvä talvilämmin tallitupa, joka sopii myös muutaman hengen yöpymiseen. Muutama vuosi sitten täysin remontoitu tallin ylinen toimii loistavasti vaikkapa kurssi- tai kokoustilana ja sitä voi vuokrata myös yöpymiseen. Telmonselän rannalla sijaitsee myös ympärivuotisesti vuokrattava Hiekkaranta-vuokramökki, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä tilalta.

Rentouttavana luontomatkailun muotona maastoratsastus antaa sinulle mahdollisuuden kehittyä ratsastajana vaihtelevissa ympäristöissä sekä harjoittaa yhteistyötaitojasi hevosen kanssa luonnon keskellä liikuttaessa. Tallin lähimaastot ovat rauhallisia ja muuta liikennettä on vähäisesti. Ne soveltuvat maastoratsastukseen erinomaisesti ja erilaisia reittejä löytyy monipuolisesti. Reitit risteilevät hiljaisilta kyläteiltä pellonreunaa pitkin kuusikoiden lomaan, aina pitkille männikkösuorien laukkapätkille sekä järven rantaviivaa myöten. Tallin välittömässä läheisyydessä käytössä on aidattu, hiekkapohjainen 45m x 30m kokoinen kenttä. Maastakäsittelyyn ja luonnollisen hevostaidon opetusta varten tallin vieressä käytössä on tilava pyöröaitaus.

Talli tarjoaa pienimuotoisesti myös tallipaikkojen vuokrausta omatoimisille, täysi-ikäisille omistajille, ratsukoulutetuille ja hyväkäytöksisille ruunille tai tammoille. Tällä hetkellä tallilla on kaksi karsinapaikkaa auki, joita voi tiedustella suoraan puhelimitse.

Teemme myös yhteistyötä lähialueella toimivien paikallisten yrityksien kanssa. Päivilän sanktuarin säätiö yhdistelee luonnonläheisessä toiminnassaan uutta ja vanhaa. Tarjolla on kesäisin esimerkiksi metsäjoogaa sekä erilaisia työpajoja. Liperin keskustassa toimiva toinen yhteistyökumppanimme kahvila-konditoria Mocca tarjoaa sinulle monipuoliset herkut kotimatkan varrella.


Historiaa

Teijan majoitus ja maastotalli, ja tilanimeltään Heikkilän tila, on kolmannen polven sukutila. Nykyisen isäntäväen ensimmäinen hevonen, puoliverinen Sopel, tuli taloon jo lähes kolme vuosikymmentä sitten, vuonna 1993. Hevosia tiluksilla on kuitenkin ollut jo vuosikymmenten ajan, jotka ovat palvelleet tilan työhevosina. Pääelinkeino Heikkilän tilalla on edelleen maanviljely. Toiminta keskittyi lypsylehmiin vuoteen 2007 asti, jonka jälkeen navettatilat remontoitiin uusiokäyttöön tallirakennukseksi. Tilaa ympäröivät maastot soveltuvat erinomaisesti maastoratsastukseen, ja ne antoivatkin kipinän ratsastustalliyrityksen perustamiseen. Teijan Talli aloitti varsinaisen asiakasratsastustoimintansa vuonna 2000, jolloin toimintaan kuuluivat ratsastustuntien lisäksi myös pidemmät vaellukset ratsain. Yli vuosikymmenen ajan toimintaan kuuluivat kesäisin myös leirit ja kurssit. Sittemmin tallin toiminta on keskittynyt lyhyempiin maastoretkiin, jotka ovatkin säilyttäneet suosionsa vuosien kuluessa. Ajan saatossa myös hevosten lukumäärä on vaihdellut muutamasta kymmenkuntaan.


Henkilökunta

Teijan Tallia eli Heikkilän tilaa isännöivät Pertti ja Teija Böök sekä tytär Camilla. Pertti huolehtii pääasiassa tilan maanviljelystä ja Teija vastaa ratsastustallitoiminnasta. Teijan elämään hevoset ovat kuuluneet aina. Teija on kouluttautunut työssään monien eri kurssien kautta sekä itsenäisesti opiskellen. Eniten kuitenkin ovat opettaneet hevoset, joskus kantapäänkin kautta. Teija huomioi jokaisen ratsastajan aina yksilöllisesti ja hänen opetuksensa kulmakiviä ovat oikeaoppinen istunta sekä apujen anto. Ratsastusta opettaessa Teijalle tärkeää on, että ratsastaja hallitsee hyvin perusasiat ennen vaativampiin harjoituksiin siirtymistä. Kantavia ajatuksia ovat jokapäiväisessä toiminnassa hevosystävällinen ratsastus ja käsittely sekä mahdollisimman hyvin toimiva ratsukon yhteistyö.

Isäntäväkeä avustavat tallin arjessa maastotuntien lenkinvetäjät, joilta löytyy takaa vuosien kokemus tallin hevosista sekä toiminnasta. Asiakasystävällinen tallin väki on aina valmis auttamaan ja opastamaan ratsastajia tallin hevosten kanssa!