Teijan majoitus ja maastotalli

Tuntitoiminta

Tallin tuntitoiminta on keskittynyt erityisesti maastoratsastukseen, ja tarjoamme maastoratsastustunteja ympärivuotisesti ratsastuksen perustaidot hallitseville henkilöille. Lisäksi järjestämme kesäkaudella lumettomaan aikaan, pääsääntöisesti toukokuusta lokakuuhun pienimuotoisesti kenttätunteja sekä talutusratsastusta aloitteleville ratsastajille. Tuntitoimintaan kuuluvat myös lännenratsastuksen alkeistunnit sekä luonnollisen hevostaidon opetus. Jos ratsastat tallilla säännöllisesti, suosittelemme ratsastustuntikortin hankintaa tallin tunneille.

Talli on avoinna asiakkaille tiistaista torstaihin pääsääntöisesti talvikaudella (lokakuu-maaliskuu) 11:00-15:00, kesäkautena (toukokuu-elokuu) 10:00-18:00 ja välikuukausina (syyskuu & huhtikuu) 11:00-18:00. Maastoja järjestetään arkisin tiistaista sunnuntaihin sopimuksen mukaan, viikonloppuisin ryhmät alkavat yleensä 11:00 & 13:00. Erillistä tuntikalenteria ei ole käytössä, eli sovimme tuntien tarkemmat ajankohdat aina ratsastajien kanssa henkilökohtaisesti. Talli on kiinni kalenterivuoden juhlapyhinä sekä pääsääntöisesti maanantaisin, jolloin hevoset viettävät vapaapäivää. Muistathan, että arjen sujuvuuden takaamiseksi vierailut tallille tulee sopia aina etukäteen.


Tuntien varaus ja peruutus

Voit varata tunnin puhelimitse tai suoraan tallilla aiemman ratsastuskerran yhteydessä. Pyrithän varaamaan tuntisi hyvissä ajoin, mielellään jo 1-2 viikkoa ennen ajankohtaa. Tuntien ryhmäkoot ovat pienet, ja erityisesti viikonloppuisin järjestettävät maastotunnit täyttyvät nopeasti. Ensimmäistä kertaa tuntia varatessasi on tärkeää kertoa rehellisesti aiemmasta ratsastustaustastasi, mahdollisista peloista, allergioista tai liikuntarajoitteista. Mikäli liikuntarajoitteesi vaikuttaa selvästi kehon hallintaan, keskustele asiasta tuntia varatessasi. Halutessasi voit myös toivoa tiettyä hevosta ratsuksi sekä mainitse haluatko ratsastaa yleis- tai lännensatulalla. Tutustuthan myös sivujemme "Ohjeita ratsastajille" -osioon.

Huomioithan, että tallilla maksuvälineenä käy vain käteinen!

Saavuthan tallille ajoissa, noin 15 minuuttia ennen ratsastuksen sovittua aloitusajankohtaa. Autot tulee parkita P-merkitylle paikalle päärakennuksen tai tallirakennuksen eteen, ei konehallin tai tallin halliovien eteen. Näin takaat ratsukoiden esteettömän kulun kentälle ja talliin. Mikäli tunnin aloitus myöhästyy ratsastajan myöhäisen saapumisen vuoksi, sitä ei korvata ratsastusajassa. Talli varustaa hevoset valmiiksi tunneille päivän aikataulujen sujuvuuden takaamiseksi. Ratsastajat voivat osallistua hevosen hoitoon tunnin jälkeen.

Mahdollinen peruutus tulee ilmoittaa mahdollisimman ajoissa ennen sovittua ajankohtaa, kuitenkin viimeistään vuorokautta ennen. Huomioithan, että peruuttamatta jätetystä tunnista veloitetaan 50%. Ratsastuskortilla ratsastavien asiakkaiden peruuttamaton tunti veloitetaan kortin tuntimäärästä.

Pakkasraja on -15 astetta, hyvin tuulisina päivinä -10 astetta. Mikäli tunti peruuntuu tallin taholta sään vuoksi, tunnin hintaa ei veloiteta ja korvaava aika pyritään sopimaan heti. Mikäli olet epävarma tunnin järjestämisestä, varmista asia puhelimitse. Muistathan pukeutua tunnille aina sään mukaisesti. Pienen tuulen, sateen tai lumikuuron vuoksi emme peruuta tuntia.


Turvallisuus tunneilla

Maastolenkkien vedosta vastaa pääsääntöisesti tallin omistaja Teija. Teijan lisäksi tallillamme toimii muutama täysi-ikäinen lenkinvetäjä, joilla on pitkä kokemus tallin toiminnasta ja hevosista. Ratsukoiden maksimikoko tunneilla on neljä + lenkinvetäjäratsukko. Pieni ryhmäkoko takaa turvallisen ja viihtyisän ratsastuskokemuksen kaikille. Tutuissakin maastoissa voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, jolloin ratsastajan on tärkeää hallita hevonen itsenäisesti. Tämän vuoksi maastoon lähteäkseen ratsastajilla tulee olla aiempaa ratsastustaustaa sekä heidän tulee hallita hevonen itsenäisesti ainakin käynnissä. Mikäli olet taidoistasi epävarma, keskustele asiasta tunnin varauksen yhteydessä. Aloitteleville ratsastajille tarjoamme ratsastuksen perusasioiden opetusta ensin kentällä.

Tallilla on ryhmävastuuvakuutus, joka kattaa alle 70-vuotiaille ratsastajille sattuvat tapaturmaiset vahingot. Tallilta on mahdollisuus lainata tunneille ratsastuskypärää, jalkineita ja hanskoja. Housuiksi käyvät ratsastushousujen lisäksi joustavat housut, joiden kangas ei ole liukas eivätkä saumat paksut. Jalkineiksi käyvät saappaat tai muut kannalliset ja tukevat kengät. Syksyisin hirvenmetsästyskautena käytämme huomioliivejä sekä lenkinvetohevosella huomioheijastimia.

Meillä sinulla on mahdollisuus on päästä niin rauhalliselle kuin reippaallekin lenkille, joten kerrothan aina toiveistasi! Maastotuntien sisältöön voi vaikuttaa kuitenkin maastojen kunto; erityisesti syksyisin ja keväisin maastoreitit ovat paikoitellen pehmeäpohjaiset ja osin roudan vaurioittamat. Turvallisuus on meille tärkeä asia, joten otathan huomioon, että näinä ajankohtina vauhdikkaat maastolenkit eivät välttämättä ole mahdollisia.

Tuntien alaikäraja

Sopivankokoinen hevonen on tärkeä osa ratsastustaidon kehittymistä sekä ratsastuksen mielekkyyttä ja turvallisuutta. Tallin hevoset ovat kokoluokaltaan keskikokoisia, säkäkorkeudeltaan noin 140-160cm, mistä johtuen ratsastajien alaikäraja tunneilla on 10 vuotta. Mikäli samalla tunnilla mukana ratsastaa myös lapsen vanhempi, talli joustaa alaikärajasta tapauskohtaisesti. 5-10-vuotialle tarjoamme kesäkaudella maksimissaan 30 minuutin mittaisia talutusratsastustuokioita. Alle 5-vuotaita lapsia talli ei turvallisuussyistä ota talutusratsastukseen, sillä käytössämme ei ole pienille lapsille kooltaan soveltuvia poneja. Talutuksesta vastaa aina tallin henkilökunta, jotta ratsastushetki olisi mahdollisimman turvallinen pienelle ratsastajalle.


Maastotunnit

Maastotunneilla hevosen hallinta kehittyy ja vaihtelevissa maasto-olosuhteissa tasapaino harjaantuu. Hevosen selässä pääset nauttimaan luonnosta ja seuraamaan sen tapahtumia lähietäisyydeltä. Ratsastamme maastoissa hiekka- ja metsäautoteitä pitkin, pellon pientareella sekä metsän siimeksessä risteilevillä poluilla. Tallin lähimaastot ovat hyvin rauhallisia: muuta liikennettä on hyvin vähän ja ne sopivat näin ollen erinomaisesti maastoratsastukseen. Erilaisia maastoreittejä löytyy useita vaihtelevine maisemineen joista sopiva valitaan niin rauhallisille "mindfullness"-tyyppisille lenkeille kuin reipasta menoa kaipaaville ratsastajille. Kesäisin maaston päätteeksi ryhmän yhteisestä toiveesta voidaan pysähtyä kahluuttelemaan hetkeksi hevosia järven rantaa pitkin. Tallin hevoset ovat kokeneita kulkijoita vaihtelevissa ja hankalemmissakin maasto-olosuhteissa. Ne ovat myös koulutettu kulkemaan perätysten jonossa jolloin hevosten välistä kilpailuviettiä ja siitä johtuvia vaaratilanteita ei synny.

Maastotunneilla ratsastajan tulee hallita hevonen käynnissä, sekä osata kääntää sekä pysäyttää se. Mikäli olet aloitteleva ratsastaja tai sinulla ei ole kokemusta maastoratsastuksesta, varaathan aina ensin tunnin kentälle. Mikäli varaat tuntia useamman hengen ryhmälle, huomioithan, että etenemme maastossa ryhmän kokemattomimman ratsastajan tason mukaisesti. Halutessasi voit varata myös itsellesi yksityismaaston, jolloin pääset ratsastamaan ainoana ratsastajana juuri toiveidesi mukaisen maastolenkin lenkinvetäjän kanssa. Yksityismaastolle emme ota muita varauksia. Huomioithan, että yksityismaaston hinta poikkeaa listahinnoista.

Maastoillessasi pääset kokeilemaan myös lännensatulaa. Ratsastamme pääasiassa maastossa aina lännensatuloilla, niiden ollessa erittäin soveltuvia ratsastukseen vaihtelevissa maasto-olosuhteissa. Jos haluat kuitenkin valita yleissatulan, mainitsethan tästä jo tuntia varatessasi.

Kenttätunnit

Kenttätunteja järjestämme kesäkaudella lumettomaan aikaan, pääsääntöisesti toukokuusta lokakuuhun. Kentällä harjoitellaan ohjatusti ratsastuksen alkeistasosta lähtien ja jo perusteet osaavien ratsastajien kanssa. Monipuoliset harjoitukset kehittävät tasapainoa, koordinaatiokykyä sekä yhteistyötä erilaisten hevosten kanssa. Tunneilla edetään yksilöllisesti ja tehtävät suunnitellaan sopiviksi jokaiselle ratsukolle. Talli järjestää myös talutusratsastusta, mkäli aiempaa ratsastuskokemusta ei ole vielä lainkaan, tai vain muutamia kertoja. Hevosen hallitsemista itsenäisesti opetellaan talutuksessa, jolloin ratsastaja saa keskittyä apujen antoon ja ohjaamiseen, ja taluttaja huolehtii samalla hevosen hallinnasta. Huomioithan, että tallin alaikäraja talutusratsastukseen on 5 vuotta. Talli järjestää myös tilauksesta talutusratsastusta polttari- ja syntymäpäiväryhmille, josta voit lukea lisää muu toiminta -osiosta.

Lännenratsastustunnit

Tuntitoimintaan kuuluu myös lännenratsastuksen alkeiden opetus. Lännenratsastusta voidaan harjoitella, kun ratsastaja hallitsee itsenäisesti hevosen ja perusapujen käytön. Tunnilla ratsastetaan westernsatulalla ja harjoitellaan lännenratsastuksen perusliikkeitä, sekä käydään läpi paino- ja ohjasapujen eroavaisuuksia klassiseen ratsastukseen verrattuna. Aiempaa kokemusta lännenratsastuksesta ei tarvitse olla lainkaan, riittää, että olet motivoitunut oppimaan uutta!